Yrkesfag

Innhold

Yrkesfag-ambassadør Jørgen Aanerud

Gode historier, Helse og oppvekst

Publisert

Jørgen Aanerud jobber som helsefagarbeider hos Bydel Søndre Nordstrand Hjemmetjenester i Oslo.

Kort om Jørgen Aanerud

Alder: 23

Skolegang: Ulsrud videregående skole (VG1), Nydalen videregående skole (VG2). Fikk fagbrevet i 2016.

Jobb: Helsefagarbeider, Søndre Nordstrand hjemmetjeneste. 

Faglige interesser: Interesse i og glad i mennesker.

Personlige interesser: Politisk aktiv i fagforbundet. Opptatt av å fremme yrkesfagene. 

Kan følges i sosiale medier: Facebook

- Hvordan hadde det seg at du valgte yrkesfag?

Min tvillingbror har autisme. Jeg hadde derfor en ambisjon om å holde foredrag for søsken til barn som har autisme. For å kunne jobbe med dette på sikt valgte jeg i utgangspunktet helsefag. 

Hvilke personlige egenskaper er viktig i dette faget?

Som helsefagarbeider gir jeg omsorg og grunnleggende sykepleie til mennesker som bor hjemme. Og siden jeg oppsøker dem hjemme – hvor de kanskje har bodd i 40 år – er det viktig å være ydmyk. Man må vise disse menneskene respekt, lytte og være ærlig på hva man kan og ikke kan bistå dem med gjennom jobben. 

Hvordan vil du beskrive det første året på videregående skole?

- Jeg startet med helse- og oppvekstfag på Ulsrud videregående skole (VG1) før jeg byttet skole og begynt på Nydalen videregående skole (VG2), på helsefagarbeiderlinjen. Jeg var spesielt imponert over lærerne ved Ulsrud. De var gode på å fremme og formidle faget. Jeg ble inspirert uansett hvilke fag jeg hadde. Det er takket være disse lærerne at jeg er helsefagarbeider i dag.

Hvordan fant du læreplassen din?

- Jeg hadde ikke lagt planer for hvordan jeg skulle få lærlingplass, og har heller ikke jobbet for å få det. Jeg hadde gode karakterer og lite fravær, noe som førte til at arbeidsgiverne ringte meg å tilbød meg lærlingplass.

- Hva tenker du om ditt yrkesvalg i dag?

Jeg trives godt i jobben min og har valgt riktig yrkesretning, særlig fordi jeg kan videreutdanne meg, og bli noe annet uten å måtte gå på en høyskole eller universitet senere. Vil også legge til at helsefagarbeiderfaget handler mye om å være en hverdagshelt for de som ikke klarer seg selv uansett alder. Å utdanne seg som helsefagarbeider gjør at man kan jobbe over alt. 

Hva vil du si til dem som vurderer hvilke fag de skal velge?

- Jeg hadde egentlig et ønske om å bli skuespiller, men innså at det ikke var så fornuftig. Jeg stilte meg selv følgende spørsmål:  ”Hva er jeg interessert i?”, ”Hvor er det mest bruk for meg?” og ”Hvor kan jeg få jobb senere?”. Dette hjalp meg. Nå har jeg fast jobb, tjener egne penger, har flyttet hjemmefra og har egen bil. Det er en fin start på livet.

 

Følg Jørgen i sosiale medier:
 

 Tekst: Journalist Trine-Lise Gjesdal