Yrkesfag

Innhold

Yrkesfag-ambassadør Ann-Kristin Birkelund

Gode historier, Service og samferdsel

Publisert

Ann-Kristin Birkelund, yrkesambassadør

Ann-Kristin Birkelund, yrkesambassadør

Ann-Kristin Birkelund jobber som lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos AOF Opplæringskontor i Oslo.

Kort om Ann-Kristin:

Alder: 18 år

Skolegang: Service og samferdsel (VG1)

Jobb: Lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos AOF Opplæringskontor.

Faglige interesser: Har lyst til å begynne å jobbe i ung alder. Arbeidslivet er utfordrende og utviklende.

 Personlige interesser: Har drevet ungdomsbedrift, og jobber nå som frivillig og jurymedlem hos Ungt Entreprenørskap

Kan følges på blogg: En dag i læra

 

- Hvordan hadde det seg at du valgte yrkesfag?

- Jeg søkte egentlig studiespesialisering, men rett før fristen gikk ut, så ombestemte jeg meg. Selv om jeg hadde gode resultater så følte jeg at skolen var kjedelig og lite givende. Jeg så ikke vitsen i å lese, pugge - for så å glemme. Jeg ville ut i arbeidslivet veldig tidlig og og lære ting som er praktisk nyttig i en jobb. Jeg snakket med en studieveileder på ungdomsskolen og endret da min søknad til yrkesfaget service og samferdsel.

- Hvilke personlige egenskaper er viktige i dette faget?

- Det viktigste er å være strukturert og ha sosiale ferdigheter. Man må kunne kommunisere godt med ulike typer personer. Man må også være litt ryddig og organisert - såvel som løsningsorientert og få unna de viktigste tingene først.

- Hvordan synes du det gikk på yrkesfaget service og samferdsel?

- Jeg var ganske motivert fra start. Dette skoleåret fant jeg ut hvilket lærlingefag som var mest interessant etterpå. Jeg sto mellom tre fag: salgsfaget, IKT-servicefag og kontorfaget. Jeg endte opp med å velge det siste, fordi jeg tenkte gjennom fordeler og ulemper med de ulike fagene. Jeg droppet IKT fordi jeg hadde prøvd litt koding og var lei av det. Jeg droppet også salgsfaget fordi jeg ikke bare ville jobbe mot kunder. Dermed ble kontorfaget mest riktig for meg, fordi det ville gi meg en kombinasjon av både å jobbe selvstendig og det å jobbe sammen med andre.

 - Hvordan fant du læreplassen din?

- Én i min klasse hadde fått læreplass, så jeg ble inspirert av dette. Jeg spurte læreren min om det var mulig for meg også å bli lærling etter første år på videregående. Det var det. Jeg var heldig å få tilbud om læreplass fra to bedrifter, og jeg valgte den ene av dem.

- Hvor langt ut i lærlingeperioden har du kommet?

- Jeg er på 2. året, men siden jeg avsluttet skolegangen etter første året på videregående, så må jeg ta et tredje år i læretiden.

- Hva tenker du om ditt yrkesvalg nå?

- Jeg var veldig redd i starten for at jeg angret på valget jeg hadde tatt. Jeg visste ikke så mye om fremtidsmulighetene. Men etter litt mer tid fikk jeg mer erfaring og mer ansvar. I dag vil jeg si at jeg ikke angrer ett sekund. Nå vet jeg hva jeg vil sikte meg inn mot etter læretiden. Jeg ønsker å få fast jobb der jeg er nå, fordi jeg vil jobbe som rådgiver for andre lærlinger.

- Hva vil du si til dem som vurderer hvilket fag de skal velge?

- Ikke velg det vennene dine gjør eller det foreldrene dine mener. Du må velge selv utfra dine egne interesser og egenskaper. Og så må man huske på at det er fullt mulig å skifte retning underveis. Man egentlig ikke velge feil, men man vil gjøre erfaringer underveis.

Følg Ann-Kristin på hennes blogg: