Yrkesfag

Innhold

Yrkesambassadør Rannveig Johanne Hugdal

#120

Rannveig Johanne Hugdal

Rannveig Johanne Hugdal (26) er tømrerlærling hos Timberbygg AS i Trondheim.

Kort om Rannveig Johanne Hugdal:

Alder: 26 år

Skolegang: Studiespesialisering i 3 år + teoridelen til tømrerfaget på 1 år

Jobb: Lærling hos Timberbygg AS i Trondheim

Faglige interesser: Jeg har en spesiell interesse for hus. Det å jobbe med å sette opp hus og lære om hele prosessen og krav er veldig faglig interessant.

Personlige interesser: Akkurat nå så går det meste av min fritid på å være frivillig engasjert i foreningsarbeid. Ellers glad i å lage ting i tre.

Kan følges i sosiale medier: Instagram

 - Hvordan hadde det seg at du valgte yrkesfag?

- Etter 3 år med studiespesialisering på videregående skole begynte jeg å studere biologi på univseritetet. Da faant jeg ut at dette nok ikke var den arbeidshverdagen jeg ønsket meg. En hverdag med PC'n på fanget eller nesen i en bok fungerte ikke spesielt godt. Da ble et yrke med en aktiv hverdag det naturlige valget. Jeg har hatt et ønske om å lære meg tømrerfaget helt siden jeg var barn. Da jeg fikk muligheten til å ta de teoretiske fagene ved en videregående skole her i Trøndelag (som voksenelev uten ungdomsrett), så slo jeg til. Jeg har ikke angret en dag siden! 

 - Hvilke personlige egenskaper er viktig i tømrerfaget?

Det er viktig å ha en innstilling om å ikke være redd for å gjøre et stykke arbeid uten å bli sliten. Det er en aktiv arbeidshverdag. Det å like å være aktiv og bruke kroppen er en stor fordel. Det å ha styrke i kroppen og en kroppsbygning som tåler dette arbeidet. Samtidig vil jeg si at dette yrket passer for forskjellige personer - også for mange av oss jenter. I dag har man jo en del hjelpemidler. Man kommer langt med viljen.

 - Hvordan fant du læreplassen din?

- I løpet av det skoleåret hvor jeg tok teoridelen til tømrerfaget så var jeg utplassert på to forskjellige bedrifter. Det var en av mine byggfaglærere som anbefalte meg begge disse to firmaer når vi skulle ha utplassering. Jeg var heldig og fikk tilbud fra begge to. Det var litt forskjell på disse to firmaene. Jeg endte opp med å velge Timberbygg, fordi de hadde høyere utdanning blant de ansatte, og jeg antok at jeg som lærling ville ha mer faglig utbytte av å være lærling hos dem. Det andre firmaet var relativt nyoppstartet og en del av de som var ansatt der hadde ikke så mye utdanning.

- Hvor langt ut i lærlingeperioden har du kommet?

- Jeg startet i juni i 2017, og skal gå 2 år. Er litt over et halvår ut i løpet.

- Hva tenker du om ditt yrkesvalg nå?

- Jeg tenker så langt storfornøyd med mitt valg. Jeg har ikke angret en dag etter at jeg begynte. Arbeidsdagen er variert, men også forutsigbar. Jeg får stadig prøve noe nytt, om det er nye oppgaver, nye materialer eller nye måter å gjøre ting på. Jeg tror nok at jeg blir i dette yrket her så lenge helsen tillater det. Her får jeg en aktiv hverdag. Slippe å sitte så mye i ro, og se at man er med å skape noe verdifullt for den man bygger for. Det å oppleve mestring med å takle ulike oppgaver og utfordringer er veldig givende.  Jeg har blitt godt tatt imot blant mine kolleger, og har kun møtt positivitet imøte med denne mannsdominerte bransjen. Før jeg begynte fryktet jeg mange utfordringer fordi jeg er jente, men jeg har ennå ikke møtt noen store problemer. Tømrerfaget er for den som ønsker å være med å skape, og som ikke er redd for å svette litt for det. 

- Har du tenkt noe videre på fremtidsmulighetene i yrket etter læretiden er over?

Når det gjelder videre utdanning så er jo det å ta mesterbrev etter fagbrev en mulighet. Eller å ta bygningsingeniørutdanning. Begge deler fremstår som aktuelt, men det å ta mesterbrev er nok mest interessant.

- Hva vil du si til dem som vurderer hvilket fag de skal velge?

- Jeg tror at jeg først og fremst vil gi det rådet at de ikke må være redd for å velge det de selv ønsket. Jeg ble selv rådet til å ta studiespesialisering fordi jeg var usikker på hva fremtiden min skulle bli. Jeg tror ikke man mister muligheter om man velger yrkesfag. Det er ikke noe farlig å starte med denne retningen enn med å starte studiespesialisering. Yrkesfag gir også mange valgmuligheter senere. Og man må ikke være redd for å prøve og feile. Det går an å endre retning senere. Det har jeg selv erfart.

Følg Rannveig i sosiale medier: