Yrkesfag

Innhold

Yrkes-ambassadør Janne Handrum

Gode historier, Elektro

Publisert

Kort om Janne Handrum:

Alder: 19

Skolegang: Skedsmo videregående skole (Vg1, Vg2 og Vg3).

Lærling: AIM Norway.

Faglige interesser: Skru/mekke på motorer.

Personlige interesser: Dans, reiser og bilsport.

Kan følges i sosiale medier: Snapchat og Instagram

- Hvordan hadde det seg at du valgte yrkesfag?

- Studiespesialisering er som å gå ungdomsskolen om igjen, så det var helt uaktuelt for meg. Jeg tok for meg alle yrkesfagene og studerte alle muligheter. Først vurderte jeg helsefag siden alle jentene valgte det. Men så ble jeg litt trassig. Jeg ville ikke gjøre som alle de andre. Jeg ville gjøre noe helt annet. Derfor valgte jeg elektrofag. Jeg hadde ingen videre planer, men jeg hadde en back-up med bilfaget siden jeg er interessert i biler og motorer.

Hvilke personlige egenskaper er viktig i dette faget?

Som flysystemmekaniker må man være flink til å samarbeide med andre mennesker. Man  bør være kreativ og løsningsorientert. Dette er en jobb som krever mye bevegelse. Jeg sitter sjelden stille og jobber på forskjellige deler av flyet hele tiden – på flyvingen, under flyet eller andre steder det kan være trangt eller vanskelig å komme til.

Hvordan vil du beskrive det første året på videregående skole?

Det første året var spennende. Lærerne var dyktige og gjorde fagene interessante. Jeg hadde kortere skoledager og mye det var mye praksis. Og vi fikk dra fra skolen når vi var ferdig med oppgavene. Det var en ny verden og passet meg utmerket fordi jeg var så skolelei. Det ble mye mer teori da jeg begynte på flyfag (Vg2), men da var interessen min allerede vekket og det gikk helt fint.

Hvordan fant du læreplassen din?

Det var mange steder å søke, men få lærlingplasser. SAS og Norwegian besøkte skolen vår og vi var også på en omvisning hos AIM Norway. Det var i AIM Norge jeg fikk tilbud om lærlingplass. Her har jeg jobbet siden september og jeg har halvannet år igjen som lærling.

Hva tenker du om ditt yrkesvalg i dag?

Jeg er veldig glad for at jeg valgte elektro- framfor helsefag. Som flymekaniker kan jeg faktisk jobbe med andre ting enn fly. Jeg kan jobbe med både biler og tog. Fagbrevet i flymekanikk er attraktivt fordi utdannelsen er lengre og grundigere enn hos bilmekanikk.

Hva vil du si til dem som vurderer hvilke fag de skal velge?

Tenk på deg selv og hva du selv ønsker å jobbe med. Ikke hør på foreldre eller venner. Det er veldig lurt å velge et yrkesfag fordi du kan jobbe og tjene penger i læretiden. Du har større sjanse for å få deg en jobb med et fagbrevet enn med studiepoeng.

Følg Janne i sosiale medier:

Skrevet av journalist Trine-Lise Gjesdal.