Yrkesfag

Innhold

Hvorfor velge yrkesfag?

Å bestemme seg for utdanning eller hvor man vil jobbe, kan virke vanskelig når du er ung. Hvordan kan jeg vite hva som vil passe for meg? Du har mange valgmuligheter og rådgiver på skolen kan hjelpe deg på vei. Familie og venner vil sikkert påvirke deg litt.

På Facebook-siden vår Yrkesfagenes år 2018 kan du følge med når Ali, Åse, Jørgen og andre unge lærlinger og fagarbeidere forteller om sine valg og hva de gjør i faget sitt. Følg de på sosiale medier!

 Liker du å lage ting eller hjelpe andre?
I yrkesfagene lærer man ved å bruke hodet og hendene til oppgaver enten dette er å reparere et fly, yte god service, designe ting, passe på datasikkerhet eller ha omsorg for mennesker. I samfunnet vårt er det veldig mange forskjellige oppgaver som må løses av mennesker som er gode på det de gjør.

Vi har mer enn 180 lærefag i Norge og ett passer nok bra for deg!

Ut i jobb – starte livet som ung og selvstendig?
Med et fagbrev bare blir du god til å løse problemer og jobbe selvstendig. Tar du opplæringen på alvor får du ferdigheter som gjør at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet. For å sikre deg en læreplass i bedrift er det viktig å ha lite udokumentert fravær og ville lære. Og husk, selv de mest glamorøse yrkene har kjedelige dager inn i mellom.

 Mange fagarbeidere er stolte av faget sitt og bruker tid på å utvikle seg.

Vi har både offentlige og private bedrifter i Norge som vil ansette fagarbeidere innen mange yrker og som stiller opp med læreplasser. Vi kan ikke garantere at du går rett inn i drømmejobben, men med et fagbrev i baklomma er du et viktig skritt nærmere.

 Fagarbeidere utvikler seg gjennom faget sitt
Mange fagarbeidere lærer mye i jobben sin hver dag, og oppdager at det å være fagarbeider er givende i seg selv. Å ta en fagutdanning handler om mye mer enn å lære seg en enkel jobb. Derfor bør du være forberedt på å måtte utvikle deg gjennom hele livet. Det kan skje på mange måter. Sjekk ut filmene på Y-Tube, yrkesfagkanalen på You-Tube! 

Få deg fagbrev mens du tar videregående opplæring
Familien og vennene dine vil kanskje mene det er bra å ta studiekompetanse for senere utdanning. Da vet de nok ikke at med yrkesfag har du rett til bygge på til studiekompetanse etter fagbrevet, hvis du skulle ønske det. For tiden er det  faktisk litt vanskeligere å ta yrkesfag etter studiekompetanse, enn omvendt, men ingen ting er helt umulig.

Videre i faget ditt eller skifte yrke senere?
Selvfølgelig kan du det! Det er faktisk stor sannsynlighet for at du vil skifte arbeidsplass eller yrkesrolle gjennom livet. Mange vet ikke at du kan ta høyere yrkesfaglig utdanning med fagbrev:

  • i fagskolen
  • ta lederutdanning og etablere egen bedrift som Mester
  • at høyskoler tar opp studenter på forskjellige måter uten studiekompetanse

Noen foreldre tenker om dine valgmuligheter er slik de var for dem selv for 30 år siden, så sjekk at de er oppdaterte på hva du faktisk har mulighet til. Vi hjelper til med det. Be de ta foreldre-testen!

Du har rett til å ta studiekompetanse etter fagbrevet hvis du vil.

Ingen utdanningsveier er stengte hvis du velger yrkesfag i videregående, men noen studieplasser er det stor søkning til. Ikke alle som velger studiekompetanse kommer inn på sitt videre studievalg heller. 

Glemte vi å si at du får lønn under utdanning og hvorfor?
Når du utdanner deg i et fag trenger du tid og trening for å bli god på det du skal gjøre. Derfor tar fagutdanning litt lengre tid enn studiekompetanse. Du lærer både på skolen og i læretiden i en helt virkelig bedrift eller virksomhet. Men alle vet at du er under opplæring og skal ta hensyn til det.

Etter hvert som du blir bedre i faget ditt, vil du gjøre mer nytte for deg på arbeidsplassen og derfor får du lønn. Faktisk det samme som en årslønn for en fagarbeider fordelt over to år. Så når de andre går til ekstrajobben etter skolen,  kan du gå på trening eller slappe av. Ikke så dumt det?

Kampanjen "Yrkesfagenes år 2018" ønsker å hjelpe deg med å forstå mer om hva yrkesfag kan bety for deg.