Yrkesfag

Innhold

Samme bransje - ulike retninger

Aktuelt, Gode historier, Bygg og anlegg

Publisert

Trygve er glad i jobben sin.

Trygve Kolås er tømrerlærling på første året hos Varmobygg AS i Trondheim. Selskapet bygger rekkehus og leilighetsbygg. Foto: Martin Myhre.

Mens skoleelev Even Thoresen (18) forbereder seg på å søke læreplass i betongfaget, er Trygve Kolås på bildet over (18) godt i gang som tømrerlærling på det han omtaler som verdens beste arbeidssted.

Trygve har aldri tvilt et sekund. Det måtte bli en yrkesfaglig utdanning. Allerede i tredje klasse på barneskolen bestemte han seg for å bli anleggsgartner. Men én bestemt lærer skulle få ham på andre tanker.

– Da jeg gikk først året på Skjetlein videregående skole i Trondheim kom jeg i kontakt med en ufattelig inspirerende og flink lærer. Han syntes jeg var god til å snekre, og han oppmuntret meg til å velge tømrerfaget. Jeg ble utplassert tidlig, og den samme læreren fulgte meg opp og ga meg gode råd underveis, forteller Trygve. Nå er han tømrerlærling på første året hos Varmobygg AS i Trondheim. Selskapet bygger rekkehus og leilighetsbygg. 

Fra dårlig til flink

Tiden på ungdomsskolen var tøff, forteller Trygve. Mest fordi han har dysleksi og påstår å ikke være skoleflink. Han hadde en snittkarakter på 3,5, men da han begynte på yrkesfag fikk han 5,1.

– Plutselig fikk jeg gode karakterer i matte og norsk fordi fagene var yrkesrettet. I mattetimene lærte jeg for eksempel om pythagoras og i norsk fikk jeg i oppgave å skrive om byggestiler. Og da ble også fagene nyttige og interessante, forteller han.

 «Han hadde en snittkarakter på 3,5, men da han begynte på yrkesfag fikk Trygve 5,1.»

Forelsket i jobben

Trygve forteller at han har kjempet for lærlingplassen sin. Han ønsket å jobbe for Varmobygg fordi selskapet er best på det han vil jobbe med i fremtiden, derfor var det dem han kontaktet da han skulle utplasseres. Og det var også her han til slutt fikk tilbud om lærlingplass. Han stortrives og gleder seg til å gå på jobb hver dag. Trygve ser lyst på fremtiden. 

– Det vil alltid være behov for tømrere, og med et fagbrev er mulighetene mange. En gang i fremtiden vil jeg jobbe for meg selv, og jeg kan tjene gode penger som tømrer, avslutter han.

Even Thoresen går på Vg2 i bygg- og anleggsteknikk på Skjetlein videregående skole i Trondheim.

Muligheter med betong

Even Thoresen går på Vg2 på Skjetlein videregående skole i Trondheim. Også han har valgt bygg- og anleggsteknikk, men Even skal ta fagbrevet i betongfaget. De aller fleste bygg trenger en konstruksjon i betong. Og arbeidsoppgavene favner mer enn bygg – både broer, damanlegg og annet støpes i betong. Yrket krever at man skal hanskes med avansert utstyr, og man bør være både kreativ og nøyaktig i jobben sin. Derfor ser også Even lyst på arbeidsutsiktene.

– Jeg ser for meg at jeg blant annet, skal jobbe med å bygge grunnmurer, ringmurer, gulv, tak og søyler. Stort sett alt som har med betong å gjøre, sier han.

 «Han liker ikke å sitte stille, og vil bruke kroppen sin i jobben.»
Vil jobbe fysisk

Even forteller at han aldri har ønsket seg en kontorjobb, og at det var derfor han valgte en yrkesfaglig utdanning. Han liker ikke å sitte stille, og vil bruke kroppen sin i jobben. Og han vil skape noe. Se at ting tar form.

– Jeg bestemte meg for yrkesfag da jeg gikk i 10. klasse på ungdomsskolen. Alle i familien har kontorjobber, så dette var noe jeg besluttet på egen hånd. Jeg fikk litt hjelp fra en rådgiver ved skolen som tipset meg om hvilke skoler som kunne være aktuelle, forteller Even.

Vil jobbe mer

Tre skoledager i uken er Even utplassert på en arbeidsplass. De resterende to dagene må han tilbringe på skolebenken. Skoledagene er annerledes enn det han hadde sett for seg. Han hadde håpet på enda mindre teori og mer praksis. Men til neste åt blir det andre boller. Da har han planer om å jobbe 100 prosent, og i tillegg motta lønn mens han tar fagbrevet. Det gjenstår bare å finne en god lærebedrift.

– Jeg må være litt på og spørre litt rundt for å finne et bra sted å jobbe. Jeg håper på Skanska, sier han. 

Even angrer ikke på at han har valgt yrkesfag, og føler han har valgt et yrke som vil sikre han gode jobber i årene framover.

– Null stress. Det blir luksus, avslutter han fornøyd.

 Tekst: Journalist Trine-Lise Gjesdal