Yrkesfag

Innhold

  • Yrkesfag
  • Yrkesfagens år 2018 er i gang!

Yrkesfagens år 2018 er i gang!

Det var topp stemning på kick-off for kampanjen «Yrkesfagenes år 2018» hvor det var over 300 folk i salen. Til stede var representanter fra regjering, partene i arbeidslivet, samt unge elever og lærlinger fra hele landet.

Svein Oppegård, styreleder i WorldSkills Norway.

- En god fagutdanning er en av de beste forsikringene for en god jobb i fremtiden, sa styreleder Svein Oppegaard, styreleder i WorldSkills Norway.

- Norske elever skal ta ansvar for ryggraden i det norske samfunnet, nemlig yrkesfagelevene, sa Rahman Chaudhry, leder av Elevorganisasjonen (EO).

- Samtidig må vi gjøre det vi kan for å sikre flere læreplasser. Nå går hele yrkesfagsektoren sammen om å heve statusen for yrkesfagene gjennom årets kampanje «Yrkesfagenes år 2018».

- Jeg er stolt for jeg er også fagarbeider. Jeg har jobbet som hjelpepleier i 20 år. Jeg vet at jeg har gjort en forskjell, og det er jeg stolt av, sa Gunn Elin Flakne i Trøndelag fylkeskommune.

- Dere unge som er her i dag, og husk: Det er dere som er fremtiden.

 Regjeringen satser på yrkesfag

- Det er veldig kjekt for meg å være i dag, og skal hilse så mye fra kunnskaps- og integreringsministeren, sa statssekretær Atle Simonsen.

Statssekretær Atle Simonsen i Kunnskaps- og integreringsdepartementet.

- I år så feirer vi yrkesfagenes år, og det er viktig at vi dette året skal få vist frem yrkesfagene. Håpet må være at flere ser yrkesfagene som aktuell utdanningsretning. Det er bra at unge er med på å fremme yrkesfagene. Norge trenger flere på yrkesfag. Det fremtidige behovet for flere fagarbeidere er stort. 

- Mesterbrev er like viktig som et masterfag. Vi trenger ikke bare folk som går i dress, men også folk som går på jobb i kjeledress. For å få flere ti­l å velge fagutdanning så trengs det flere læreplasser og flere tilpassede utdanningsløp. Det skal regjeringen gjøre noe med.

- Andelen som får læreplass øker, men vi trenger flere. Vi må alle sammen bli flinkere til å løfte frem alt som er positivt med yrkesfag. Norge har yrkesfagutøvere i verdensklasse. Vi har vunnet gull i både og yrkesfag-VM.  Det å velge et yrkesfag er ikke noe som stopper etter læreperioden, men noe du kan bygge videre på. Jeg kan love at regjeringen vil fortsette å løfte yrkesfagene.

- Kampanjen er det vi gjør sammen 

Benedikte Sterner, prosjektleder i WorldSkills Norway og spesialrådgiver i LO.

Benedikte Sterner, prosjektleder i WorldSkills Norway, forklarte formålet med kampanjen "Yrkesfagens år 2018":

- Yrkesfagenes år 2018 er en omdømmekampanje på nett og i sosiale medier. Vi skal synliggjøre aktiviteter knyttet til yrkesopplæring og arbeidslivet. Kampanjen er åpen for alle som vil være med å bygge omdømme til yrkesfagene. Kommunikasjonen skal være entusiastisk, sannferdig og opplysende.

- Kampanjen skal gi økt innsikt om yrkesfag og arbeidsliv, øke unges interesse for yrkesfaglige utdanningsvalg og karrierer, samt å øke antall lærebedrifter og læreplasser.

Sterner understreket samtidig at årets kampanje ikke er noe som noen sentralt gjør og som skjer av seg selv:

- Kampanjen er det vi gjør sammen. Gjennom hashtaggene #yrkesfag, #mittyrkesfag og #yrkesfagenesår syr vi sammen alle historiene fra hele Norge. Når dere deler historier i sosiale medier med disse taggene er dere med i kampanjen og det er disse taggene som limer alt sammen til en helhetlig kampanje.

- Følg mavefølelsen din
Marco i Trondheim

Marco Elsafadi, hovedambassadør for kampanjeåret

- Jeg valgte selv idrettslinja. Med årene blir vi klokere. Jeg har tenkt på det valget jeg gjorde. Mer enn 1000 ganger. Har ikke angret på så mye av det jeg har gjort i livet, men når det kommer til studievalg så vet jeg at jeg valgte fullstendig feil linje. Jeg angrer på at jeg ikke gikk tømrerlinja, for det var det jeg egentlig hadde lyst til, sa relasjonshøvding Marco Elsafadi, som er hovedambassadør for kampanjeåret.

- Dere lærlinger er en ressurs. Ta plass, still spørsmål og skap et kameratskap på jobb. Dere kommer resten av livet til å møte mennesker som dere har god eller dårlig kjemi med. Men selv med de du møter som du ikke har god kjemi med, så må du mobilisere vilje til å oppføre seg OK. Det står det respekt av.  Det å få til et samspill på arbeidsplassen er viktig. 

I panelet: Fatima Khalid (f.v.), Eline Stene, Jørgen Aaneurud og Janne Handrum. Ordstyrer Marco Elsafadi til høyre.

Han ledet en samtale med fire av de andre unge yrkesambassadørene i kampanjen. Du kan lese nærmere om hver av dem på deres ambassadørsider her på yrkesfag.no: Fatima Khalid, Eline Stene, Jørgen Aanerud og Janne Handrum.

Regionalt lærlingråd i Trøndelag

Karina Zemaityte og Fredrik Røme presenterte Lærlingrådet i Trøndelag:

- Vi ønsker å øke status for yrkesfag og lærlinger og lærekandidater. Vi vil være en stemme og et talerør som påvirker til best mulig læretid for lærlinger og lærekandidater, sa Fredrik.

Karina Zemaityte og Fredrik Røme fra Lærlingrådet i Trøndelag.

- Vi ble opprettet av fylkestinget i 2016. Bakgrunnen var at lærlinger skulle få mer innflytelse på egen hverdag. Vi er et råd for alle lærlinger og lærekandidater.  Våre kampsaker er å øke statusen til yrkesfag generelt og det å være lærling, få flere læreplasser og bedre rådgivning og opplæring til lærlingene, sa Karina.